måndag 30 januari 2012

Balanserad beständighet.

Hur skapar man något som varar? Helt fritt från destruktiv inverkan av hyper eller hypoinfluenser?

Hur skapar man något som varar längre än punkten då över- eller underdrifter blir kraften som kan bräcka beständigheten mitt itu?

Hur skapar vi beständighet utan att få stagnation på köpet?

When we are angry we are blind to reality. Anger may bring us a temporary burst of energy, but that energy is blind and it blocks the part of our brain that distinguishes right from wrong. To deal with our problems, we need to be practical and realistic. If we are to be realistic, we need to use our human intelligence properly, which means we need a calm mind.
Olika mentala tillstånd och processer ger oss olika anledningar att reagera. När vi reagerar för att vi kommer utanför hanteringsbara zonen brister beständigheten.

Endast du kan bestämma var din toleransnivå slutar i hanteringsbara zonen för beständighet.

Säkert har du en lista på vad du kan och inte kan acceptera för att en process ska förbli beständig. Om någon eller du själv inte följder denna lista uppstår ett motstånd och i detta motstånd blir ventilen att avbryta beständigheten på något sätt.

Allra bäst i en upprepad problematik är att gå tillbaka till utgångspunkten för processen och fråga sig själv om det inte är dags att uppdatera sina egna punkter på listan.

Kanske dessa avbrott av beständigheten uppkommer för att en inre undermedveten önskan ligger och puttar på det som är för dig synligt?

Kanske det är dags att revidera listan och dina önskningar?

Om du verkligen, innerligen vill ha beständighet i en process är det nämligen inte mycket som kan rucka på det!

Exempel:

Du är en del i en relation. Du har en partner. Ni älskar varandra. Vill vara tillsammans men hela tiden uppstår det situationer som gör att du eller din partner utesluter den andre från gemenskap och tvåsamhet.


Inom hanteringsbara zonen är nivån satt på minimi och toleransnivån för varandras personlighet och varande är ytterst minimal. Dessutom är det uttalat att "Om du gör såhär vill jag ej ha dig i min gemenskap"

Det finns olika faktorer att titta på här.

Dels Beständigheten som en helhet. Vill ni egentligen alls ha en beständighet? för evigt leva ihop, bara ni, resten av livet?

Kan ni båda tänka er att tänka om, se över och revidera er lista på vad som är ok att den andra personen gör är säger etc?

Ju fler gånger processen mynnar ut i en ventil och beständigheten bryts av en av er, dvs. en av er puttar ut och bort den andre, så ökar avståndet mellan er och för varje gång sjunker tilliten hos den som avfärdas.

Var och en i en relation äger ansvar för sina egna reaktioner och handhavanden inom det man kommit överrens om.

Beständighet i form av en beständig relation kan lätt brytas av den ene. Denna relation kan endast upptas om båda säger ja.

Till slut har den avyttrade sagt ja en gång för mycket, tröttnat och bryter beständigheten så att det blir ett beständigt avbrott.

Detta är nyckeln.

Allt strävar efter att bli beständigt. Universums krafter visar hela tiden vägen mot beständighet.

Så. Vad accepterar du då inom den sfären som utgör er relation?

Det du har på din lista är det som utgör formen för ett varande av beständighet eller ej.

Vad accepterar du av din partner?

Hur ska ni båda kunna vända en trend som utgör konstanta avbrott för att toleransnivån på en lista är så låg att det kvittar vad han eller hon gör så uppstår ventilen - avbrott?

Hur många gånger tror du att du kan avyttra din älskade som om hon eller han var ett lättvindligt blad för vinden, inget värd för dig?

Beständighet.

Smaka på det. Känn på energin.

Vad betyder det för dig? Vad läser du in? Hur kan du utöka din lista med tolerans och acceptans för att medverka till att skapa beständighet?

Beständighet kommer att ta plats oavsett, frågan är om det är i den formen du innerligt önskar men aldrig vågar visa.

Ekonomi är en annan omtalad form av energi.

Hur ser din lista ut här?

Hur agerar du innanför den hanteringsbara zonen? Plötsligt blir det siffror och så kanske vi kan se det med klarare ögon.

Om du har 100:- att handla för men handlar för 131:- kommer du antingen att få plocka bort varor för 31:- eller ta den summan på kredit, dvs. betala den vid ett senare tillfälle, eller, kanske någon annan i kön betalar denna summan till dig! Om de har dig på sin lista vill säga.

Om vi jämför med relationen ovan, om du överskrider gränsen för toleransen som din partner har på sin mentala lista över vad han/hon accepterar gällande dig, kommer det att bli en märkbar konsekvens. Beständigheten riskerar absolut att brytas, för du har överskridit de 100:- som du kunde nyttja.

Om du istället handlar för 50:- och utesluter det du faktiskt inte behöver handla, eller utesluter de processer som du faktiskt inte behöver föra in i din relation, ja då överträder vi inga gränser, skapar ingen drama, stannar i vår mitt.

Betyder det att vi inte ska reagera? Att vi ska ske som passiva varanden och bara ta skit?

Nej, det betyder inte så.

Det betyder att alla känslor som uppstår kommer att finna sin ventil, förr eller senare, i någon riktning. Om vi väntar med att hantera de uppkomna känslorna kommer de, att missanpassade som de är, ej ta plats i den naturliga form som de ursprungligen kom i.

Detta medför att det som sker när de ventileras är att de inte passar in. för i det flöde av processer och händelser som vi ständigt är i sker hela tiden nya saker som ger anledning till nya ventiler öppnas för nya känslor att pysa ut i.

Alla känslor är välkomna, direkt, när de uppstår, där och då, här och nu.

Beständigheten som en enskild process tål varje uppkommen känsloyttring som sker naturligt här och nu.

Beständigheten hotas dock av gamla lagrade känslor som tryckts tillbaka och som till slut kommer att ta plats vare sig vi vill det eller ej. Ibland smiter gamla lagrade känslor med nyuppkomna känslor som förstärks och utåt sett visar sig ofantligt mycket större än vad vi kan förstå att de skulle vara, kanske för en struntsak.

Om du investerar 200:- på ditt konto så kan du, nästa gång du handlar få med dig hem varor för upp till 300:- innanför din hanteringsbara zon.

Om du inversterar i din relation, dels genom att ta itu med känslor när de uppstår, acceptera och respektera att din partner gör detsamma, utan att ta det personligt, tillåta att känslor har liv, måste få leva och måste få lov att ta sina uttryck, ja då har du också en möjlighet att stärka beständigheten.

Om du accepterar och respekterar dig själv att du är en varelse som känner, att du har känslor som lever och visar dig och din omgivning på hur du reagerar på de olika processer som du interagerar i, då sätter du inte bara in 200:- på kontot, då visar du även vägen som en god förebild och människa i att ta ansvar för dig och det du står för, sätter struktur, konstruktiva gränser och vinner respekt på ett ödmjukt vis.

Balansera beständighet.

Acceptera, respektera, ventilera, utöka toleransnivån, öppna ventilerna för ditt känsloliv och låt dig levas fullt ut här och nu.

1 kommentar: