tisdag 31 januari 2012

Vädjande Välvilja

Vädjar du till andras välvilja i manipulerande syfte?

Lugn, jag tänker inte anklaga någon för att manipulera medvetet.

Vår drivkraft som kanaliseras i olika skeenden kan komma att handla om manipulation vilket inte löser det destruktiva mönstret här och nu.

Ett exempel.

Du blir ovän med en vän/väninna.

För att vädja till denne för fortsatt vänskap kringgår du den essentiella delen, orsaken till ovänskapet och frågar henne, behöver du pengar?

Du är väl medveten om att hon behöver pengar då hon sitter i en taskig ekonomisk sits.

Ja! svarar hon, blir glad, ni blir vänner igen och allt slätas över. I alla fall på ytan.

Efter ett tag börjar du reta dig på din väninna igen. Det är här du kan slänga till henne att du faktiskt hjälpt henne ur en knipa precis så varför är hon inte lite schysst och håller med dig?

Detta är en mental manipulationslåsning. Du har låst in en process av förväntan, ett skuldbrev med din signatur som säger att hon SKA betala tillbaka i form av trofasthet lojalitet och lydnad.

Det är nästan så att du här kan längta lite efter att hon ska be dig om hjälp. Dels för att du som domare ska kunna avgöra om hon är värd det och dels för att du ska kunna fortsätta kontrollera henne i den lilla asken som du faktiskt tror dig ha henne.

Märk väl att detta kan pågå helt omedvetet och helt utan att du som persom menar något illa. Detta är ett vanligt mönster vi ärver av våra föräldrar och släktingar och behöver inte handla om pengar.. ofta handlar det om sex, tjänster och gärningar.

Du har något som du vet att din väninna vill ha.

Detta ger dig en styrande status. En topposition.

Sålänge din väninna inte tackar nej till dina pengar eller du själv avslutar detta manipulerande och kontrollerande kan mönstret ej brytas.

Märk väl att detta inte på något vis handlar om att ge villkorslöst, kravlöst eller med kärlek. Vilket det ofta heter från den som ger. Det låter bra men snart är du i fällan. "jag har faktiskt gett dig pengar" "Du borde faktiskt eftersom jag hjälpt dig" Osv.

Om du är den som manipulerar och ger av dig själv, pengar, sex, tjänster, då kan du titta på behovet av bekräftelse.

Varför har du detta enorma bekräftelsebehov?

Vad är det som gör att du tror att du ej duger som den person du är, helt avskalat det du kan ge?

Om du är den som tar emot och ofta hamnar i sitsen av att behöva andras pengar eller tjänster, där du snart får höra "allt du faktiskt borde göra eftersom du fått detta"

Säg nej.

Sätt ner foten och börja strukturera upp dina gränser. Se ditt värde, se över dina egna tillgångar!

Om du "Får sex" av din partner "När du är snäll och gör vad Han/Hon vill" då vet du nu att detta är inte sunt, två individer som manipulerar och blir manipulerade mår inte bra och detta föder genast andra destruktiva mönster. (Rollspel med överrenskomna riktlinjer går ej under denna rubrik)

Manipulerar du eller blir du manipulerad?

Ibland gör man både och i relation till olika människor.

Hjälp finns!

Dels att strukturera upp grundliga värderingar såsom liv och hem, jobb och ekonomi, men också med att titta på den personliga aspekten och miljöarvet.

Samtalscoahing kan vara hjälp till den personliga delen, att titta på de miljöfaktoriska aspekterna samt dig som person för att klargöra värdet av dig och din syn på din medmänskliga roll.


/Carola

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar